Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


így készül: a papírmasé

2008.10.12

A papírmasé tárgyak készítésének többféle módja van. Készülhet rétegezéssel, papírpéppel, és a legegyszerűbb (és drágább) a kézműves boltokban kapható papírmasé porból készült massza használata. Nézzük az elsőt:

első kedvenc:

   A rétegezéssel készült papírmaséval igen sokféle tárgyat készíthetek. Minden évszakban találok aktualitást, például farsang előtt álarcok alapjául szolgál, Húsvét idején  papírtojásokat készítek, ha jön a nyár, eljön a tálak készítésének ideje, ősszel a naplók, albumok kerülnek sorra, no meg a madáretetők, tél közeledtével pedig a régi idők törhetetlen karácsonyfadísze, a papírmasé gömbök adnak okot hogy  rendíthetetlenül  újjászületésre bírjam a kiolvasott napilapokat,  aktualitásukat vesztett áruházi reklámanyagokat.

A jó papírmasé titka a jó alapanyagokban rejlik. Ezek közül is elsőként a jó ragasztót említeném.

Elkészítésének titkát még Édesapám tárta elém gyerekkoromban, és annyira lenyűgözött az elkészítés egyszerűsége és a ragasztó tökéletessége, hogy hosszú évek után is emlékeztem a tanultakra.

A csiriz

Én ezzel dolgozom, ha papírról van szó. Szeretem, mert annyit készítek amennyire szükségem van. Szeretem, mert ha gyerekekkel dolgozom, akár meg is kóstolhatják, bajuk nem lesz belőle, szeretem, mert nem kell ecsetet használnom a felviteléhez, nyugodtan belenyúlhatok az ujjaimmal, és a közvetlen kapcsolat meghatározó egy alkotás készülése közben. És szeretem, mert kiválóan ragad, gyorsan szárad, csiszolható, és a rétegek száradás után szétválaszthatatlanok.

A recept

Nem vagyok ennél a résznél könnyű helyzetben, mert nekem csak a szemmértékemre van szükségem a főzésnél, de itt megpróbálok egy pontos mennyiségekre támaszkodó receptet megadni. Megnyugtatásul elárulom, hogy kipróbáltam. mielőtt közzé adom.

2 dl víz, 3 púpozott teáskanál liszt.

Ennyi az egész. Az elkészítés pedig a következő: 1.5 dl vizet egy kis lábosban elkezdek melegíteni. A maradék fél dl vízben elkeverem egyenként a három kanálka lisztet, és a kb. 60 fokra felmelegedett vízhez öntöm. Folyamatos keverés közben addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik, és opálossá nem válik. Kész is. Ezután lefedem, és hagyom langyosra hűlni. Időnként megkeverem, ellenőrzöm a sűrűségét. Ha valaki hasonlatosságot vél felfedezni a csiriz és a puding főzése között, igaza van. Szóval egyszerű mint a puding.

Kép

 A rétegezéses technika titka az alaposság.


1. lépés:

kiválasztani a megfelelő sablont. Ez lehet egy üveg vagy műanyag tál, pohár, gipszöntő forma (maszkoknál), lényeg hogy a kész alkotás könnyen levehető legyen az alapról.

2.lépés:

 

Kellő mennyiségű fekete-fehér, illetve színes újságpapír felaprítása tépéssel (kb. 4x5cm-es darabokra lesz szükség). Egy kicsi gyakorlással felismerhető, hogy a papírnak is van száliránya, úgy mint a szöveteknek. Ennek megkeresése jelentősen megkönnyíti a darabolást, ugyanis szinte egyenletes csíkokat téphetünk a száliránnyal párhuzamosan, amiket azután igen könnyű tovább kicsinyíteni. Ellenkező esetben girbe-gurba  csíkokat kapunk. Természetesen ollóval is fel lehet vágni a papírt, de ilyenkor a kész alkotás több csiszolást igényel  a végén.

3. lépés:

csiriz főzése

4. lépés:

 

a sablont valamilyen zsíros krémmel alaposan be kell kenni. (babakrém, vazelin)
Erre azért van szükség, hogy a sablont  könnyebben szabadíthassuk ki  a száraz papírmasé szorításából.

5. lépés:

kezdődhet a munka: az első réteget (fekete-fehér újságpapír) úgy készítjük, hogy minden egyes papírdarabot vízbe mártunk, és ha kicsit átázott, rásimítjuk a bekrémezett alapra. (A zsíros krém biztosítja, hogy jól oda fog ragadni) Figyeljünk, hogy a "cserepezést" pontosan hajtsuk végre, vagyis minden darab papír fedje az előzőt. Közben simítsuk ki a keletkezett redőket, amennyire csak tudjuk.

6. lépés:

Most már jöhet a csiriz. Kézzel (lehet ecsettel is) rásimítunk egy kevés csirizt az első rétegre, és a színes újságpapírdarabokat elkezdjük rétegezni úgy, hogy inden egyes darabot csirizzel bekenünk. Fontos, hogy a lehető legtöbb levegőt kisimogassuk a rétegek közül, ezzel biztosítva hogy száradás után ne legyen sérülékeny, kemény egységet alkosson.

 

A rétegezést felváltva színes és fekete-fehér papírral végezzük, ami azért segít, mert látható, hogy mikor végeztünk teljesen egy réteggel. A tárgyak felhasználását tekintve kell a rétegek számát meghatározni. Például egy farsangi maszk elkészítéséhez elegendő 8-10 réteget egymásra ragasztanunk, míg egy tál esetében ez akár a duplája is lehet.

Én az utolsó réteget selyempapírból szoktam készíteni, mivel ezen nincsenek képek, színek, így egy réteg alapozás is elég.

 

Miután levettük a kész művet az alapról, a széleket ollóval vagy sniccerrel egyenletessé lehet vágni és ha szép befejezést akarunk, egy réteget még ráragaszthatunk, hogy elfedjük a vágás okozta egyenetlenségeket.

 

Ne feldedkezzünk el az első rétegről, amit csak vízzel ragasztottunk oda a krémes alaphoz. Érdemes legalább egy réteget a belső oldalra is felragasztani. Ilyenkor már legtöbb esetben nem kell az alapra visszahelyezni, nem szokott  deformálódni a kész mű.

 

Teljes száradás után remekül csiszolható, festhető.

 

Mivel ilyenkor még visszapuhulhat a vizes festéktől a lakkozással várjuk meg a teljes száradást.

 

A másik kedvenc:

papírpépből készült tárgyak.

 

A papírpéphez kicsit több előkészület szükséges, mint az előző technikához, de megéri kipróbálni.

 

A hulladék papírt (Újság, tojástartó, puha kartondoboz) apró darabkákra, csipetkékre szaggatom. (remek időtöltés egy izgalmas film feszültségekkel teli pillanataiban) Egy nagy lábosba szórom, felöntöm vízzel, és egy napig állni, ázni hagyom. Az áztatást követően tűzre teszem, és főzöm kb. 2 órán keresztül. Utána jön a turmixolás. Tudom, kicsit furcsa, de én háztartási gépeket is használok a kézművesség gyakorlása közben. Miután pépesre aprítottam, beleteszem egy sűrű szövésű vászonzsákocskába, és kicsöpögtetem belőle a felesleges vizet.

 

De mi a felesleges. Ez ugye megint egy fontos kérdés. Úgy állapítom meg a massza kellő víztartalmát, hogy a zsákba nyúlva kezembe veszek egy marék papírpépet, és ha összenyomva csak egy kevés víz szivárog belőle, akkor már jó.

 

A csöpögtetés után tálba borítom a masszát, és hozzákeverek szitált fűrészport. (1 kg masszához 5 dkg-ot) és 5 nagy kanál csirizt. Ezután úgy bánok vele, mint egy kelttésztával. Gyúrom, dagasztom, ha igényli, adok hozzá még egy kis fűrészport, ha túl száraz, akkor egy kis csirizzel puhítom. (Vizet ilyenkor már nem szabad hozzáadni) Ha nagyon kemény papírmasé tárgyat szeretnék készíteni, a csirizbe egy kanál enyvet is keverek. (Ettől nagyon kellemetlen szaga lesz a masszának, de száradás után ez már nem érezhető)

 

Az így elkészült masszát, tésztát, hűtőszekrényben, háztartási fóliával takarva akér egy hétig is tárolni lehet károsodás nélkül.

 

Fontos, hogy a masszából készült tárgy is mindig üreges legyen a falvastagság ne haladja meg az 1 cm-t. Érdemes lassan szárítani, a gyors száradás ugyanis torzuláshoz, repedéshez vezet.

 

Jó munkát, sikeres alkotást kívánok!

 

A mappában található képek előnézete Papírmasé tárgyak

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hoppá..

(Lara, 2010.10.02 15:08)

A cím láttán automatikusan az e-mail címem írtam be, bocsi.. Vedd úgy, hogy a cím "Próbababa" :)

kai91@freemail.hu

(Lara, 2010.10.02 15:06)

Szia! Régóta szeretnék saját próbababát és ma erre az oldalra akadtam: http://www.threadsmagazine.com/item/3665/molded-papier-mch-form

Az az igazság, hogy semmi tapasztalatom nincs papírmasé ügyben, éppen ezért nem szeretnék drága pénzért az általad is említett papírmasé porral próbálkozni. Szerinted megoldható a próbabábu-készítés az általad leírt, olcsóbb technikákkal?

Jelmez

(MMónika, 2010.09.26 15:18)

Szia Lottie!
Remélem nem késtem el a válasszal, nem jártam erre mostanában és nem vettem észre a válaszodat.
Szóval: A lényeg ugye, hogy a gömb fala elég masszív legyen, hogy ne horpadhasson be, viszont nem akar senki sem ráülni, meg nem kell túl hosszú ideig bírnia a strapát. A hálónak van súlya is, mag nehéz is gömböt formálni belőle és akkor még ott van az is, hogy a jelmezbe belebújó ember testét, fejét, arcát ne sértsék meg az esetleg össze-vissza jandikáló drótradarabok.
Szerintem ide elég lenne egy 12-15, (ha tutira akarsz menni és mindent alaposan biztosító típus vagy, akkor 20) réteg újságpapír rendesen kiszáradva elég masszív lenne.
Én így csinálnám: vennék egy felfújt fitneszlabdát - ahogy írtad is. Alaposan bezsíroznám, mondjuk vazelinnel, de jó bármilyen zsiradék. Ez azért kell, hogy a végén a masé horpadás nélkül elváljon a labda falától, de ez kiderül ennek a honlapnak a szövegéből is.
A bezsírozott labdaíegész felületét beborítanám aztán az említett 12-15 (20) réteg papírral. Nem lesz könnyű az a része, hogy a gömböt (ráadásul nagyot) le is kell tenni valahová, nem ritkán ragacsos állapotában, érdemes sima műanyag, vagy fém felületetválasztani, a lényeg, hogy ne legyen porózus, nehogy odaragadjon a lasztihoz.
Szerintem az első 2-3 réteg felvitelekor érdemes megvárni a száradást, de utána nmár lehet a nedves felületeken is tovább dolgozni. Ilyenkor néha nem könnyű elkülöníteni egymástól a régi és az új rétegeket. Én azt teszem, hogy kétféle, teljesen különböző papírt használok. mondjuk egy fekete-fehér újságpapírt, meg egy színes nyomásút. Akkor látszik, hogy az éppen látható felület az új, vagy még az előző. Szóval, hogy egyenletes legyen mindenhol a rétegszám.
A végén, amikor már megszáradt a masé a labdán, akkor le kell engedni - Ja igen: a rétegek felvitelénél a labda füleit, meg a szelepét ki kell hagyni!!! - és szépen kihúzhatod a leeresztett lasztit a maségömből. A gömb kihagyott részét körbevágva megvan a jelmez viselőjének nyakkivágása.
Minden jót Neked, csak remélni tudom, hogy nem túl későn jött a válaszom. Ha megvolt/lesz a buli, kérlek írd meg, hogy sikerült a jelmez.
Puszi:
MMónika
www.matteszmonika.5mp.eu
matteszmonika@gmail.com

Jelmez

(Lottie, 2010.09.19 09:32)

Szia!
Nagyon tetszik, hogy mindent pontosan leírtál erről a technikáról, úgy döntöttem, hogy én is belefogok.
Szeretnék egy rovarjelmezt készíteni, aminek a feje elég nagy méretű (legjobb lenne fitneszlabda, de minimum strandlabda nagyságú) lenne, tehát rá kellene húzni a fejre. (A szellőzést kitaláltam: nagy kivágott szemek fekete szúnyoghálóval/harisnyával borítva, hogy ne lássanak be)
A kérdésem az, hogy ekkora méretű papírmasénál kell csirkeháló? Buliba készül a jelmez, tehát egy kicsit igénybe lesz véve, nem akarom, hogy behorpadjon, stb..
Másik kérdés: Hogyan tudnék a fejhez egy hosszú szívókát, és két csápot kapcsolni, hogy azok ne törjenek le?
Köszönöm!

matteszmonika@gmail.com

(MMónika, 2010.08.02 21:46)

Üzenet maridobi-nak, 2010.01.29-i bejegyzésére:
Véletlenül akadtam erre a honlapra, azon belül a bejegyzésedre.
Az említett papírmasé állatok Egerben találhatóak a Bábszínházban. Ha jól gondolom, az azért van, mert a tigrist én készítettem, ezért nagyon jó volt olvasni, hogy valahol valakinek tetszett.
A feltett kérdésre a válasz: a figura váza drótból van. Pld tyúkhálóból, vagy ravitzhálóból.
Minden szépet és jót Neked.
Pusz!


cinderellalila@gmail.com

(Edus, 2010.07.24 14:12)

Kipróbáltam, és tényleg nagyon szuper lett! Minden bejött, amit csak itt tanultam ezen a honlapon!
Érthető volt, világos, és nagyon egyszerű.

xxxxxxxxx

(Szerencséspénz, 2010.07.02 18:14)

Keress naponta akár 100 euró-t, próbáld ki ingyen! http://szerencsespenz.c8.hu

maridobi@freemail.hu

(Mária, 2010.01.29 18:18)

Kedves Emese!
3 éves kisfiammal bábszínházban voltunk, és az előtérben papírmaséból készített gyerekülőkék voltak, különböző állatfigurák:tigris, teknős, cica,stb. Szeretnék én is egy hasonlót készíteni.A kérdésem az lenne, hogy ezek egy stabil vázra vannak építve, vagy a papírmasé ilyen strapabíró?Hogyan kell ezt megoldani?Válaszát köszönöm, és gratulálok a munkáihoz!
Mária

Válasz Bársony Katinak

(mse, 2010.01.19 18:57)

Kedves Kati!
Remélem a válaszom még idejében érkezik!
Nagyon jó elgondolás a lufi, könnyen kivitelezhető, bár a méretezés nehézsége miatt kicsit kockázatos.
- A lufira filctollal rajzolja meg a sisak körvonalát.
- A rétegezéses technikával 6-7 réteget készítsen el. Nem szükséges a rétegek között száradási időt hagyni. A berajzolt körvonalon nyugodtan továbbnyúlhat a szegély, a felesleget száradás után kell levágni.
- miután elkészült az alap, radiátor közelében szárítva 2-3 nap alatt teljesen kiszárad.( Ne rakja nagyon közel a meleghez, mert a gyors száradás erős deformálódással is járhat, ezért is kockázatos a lufi)
- mivel nem tudom hogy milyen típusú lovagi sisakot szeretne készíteni, így csak általánosságban tudok hozzászólni a további készítéshez. A szegélyeket papírmasé hurkákkal erősíteném meg, amit úgy készíthet el, hogy egy A4-es méretű újságpapír darabot hosszában elfelez, az egyik felet bekeni csirizzel és mint egy rétest feltekeri. kb. ceruza vastagsággal lehet jól dolgozni. Még nedvesen kell az alapra ragasztani.
-A csúcsdíszt én a következőképpen készíteném: A kijelölt helyre felragasztanék egy üres cérnaspulnit. Ezt meggyűrt, száraz újságpapírral körbetekerve alakítanám ki a csúcsos formát, amit ragasztószalagokkar rögzítenék. Ez után 2-3 réteg papírmasé építés következne (Csiriz + újságpapír darabok) figyelve arra, hogy a cérnaspulnit ne fedjem be, (ide lehet beleragasztani a dísztollakat)
száradás után ha szükséges, csiszolópapírral lehet az egyenetlenségeket kisimítani. Majd következhet a festés.
Mindenképpen javasolnám, hogy puha pamutból készítsen bélést a sisakba, mert játék közben kényelmetlenné válhat, beleizzadhat a gyermek. Ráadásul, ha beleragasztja, nem kell kifesteni a belsejét. Ha sisakrostélyt is tervez a műre, azt érdemes kartonból több darabban kivágni, és összeragasztani, majd egy réteg papírmaséval bevonni.
Így nem nedvesedik át nagyon a karton, de annyira meglágyul, hogy a sisakhoz erősítve száradás után megtartsa a formáját.
Remélem minden kérdésére tudtam válaszolni, és sok sikert kívánok az elkészítéshez. Ha további kérdései vannak, kérem bátran írjon az udvariemese@gmail.com címre, igyekszem segíteni.
Üdvözlettel: mse

1191.Bp.Kosárfonó.

(Viczián András, 2010.01.13 23:16)

Szépeket irnak rólad,és tényleg szépek a munkáid.
Köszönjük Emese

Papírmasé

(Bársony Kati, 2010.01.10 22:52)

Kérdésem lenne... Kisfiam lovag szeretne lenni a farsangon. Gondoltam, hogy a sisakot a papírmasé technikával csinálom. Még sosem csináltam... Ebben az esetben a lufi felét borítanám be, a nyak és az arc rész kimarad. Hogyan csináljam meg a széleket? Mennyi idő alatt szárad? Milyen vastagra csináljam? A rétegek között kell száradási idő? Előre is köszönöm szíves válaszát.
Üdvözlettel
Bársony Kati

teveve@yahoo.com

(Kaposi Viktor, 2010.01.09 16:23)

Nekem is nagyon tetszettek a képek is, és a leírás, sokáig kerestem a papírmasé készítésről valamilyen információt. Az egyik képnél egy hozzászóló megkérdezte, hogyan lehet elérni a képeken látható sima felületet - ez engem is érdekelne, persze csak ha nem titok:)
Előre is köszönöm!

Birddog@Freemail.hu

(Csízi Attila, 2009.06.14 19:00)

Tetszik a leírások! Régóta makettezem, de túl drágává vált számomra és ezért szeretnék áttérni a papírmaséra a tervem egy Porsche 934.5 autót karószériáját elkészíteni. Az a kérdésem az, hogy lehet kivenni vagy levenni az alapformáról (egy másik makettről a mintáról) a papírmasét sérülések nélkül, ennek mi a mórszere? Mivel én attól tartok rá szárad és tönkreteszem az eredeti formát.
Válaszát előre is köszönöm.

kjulcsi08@citromail.hu

(Julcsi, 2009.04.04 20:19)

Köszönöm. :D

absinthe@citromail.hu

(Tamás, 2009.03.08 18:13)

Tetszik ez a leírás. Most le is megyek a konyhába és elkezdem főzni a csirizt. Régóta gondolkodom milyen technikával tudnék apró dísztárgyakat készíteni úgy hogy ne kerüljön sokba és mutatós is legyen. Úgy tűnik nem kell tovább keresgélnem.

rudikati@hotmail.com

(rudikati, 2008.11.11 18:41)

Nagyon örülök ennek az oldalnak...
márcsak a technikai leírás miatt is (én pl. a papírmasé készítést kerestem..)
mindenütt tapétragasztóról írnak, ami ugye régen mi lett volna más, mint a csiríz, de a mai világban ki emlékszik annak a receptjére??? megvesszük inkább a tapétával együtt a boltban fellelhető ragasztót... (azt csak össze kell keverni!)
de mit tegyen az ember, ha csak egy kis mennyiségre lenne szükség, és amit vettünk az elfogyott?? rohanjunk a boltba, és vegyük meg a dobozzal, ami aztán ránkromlik, kiborul, csak útban van??
hát tessék! itt a kész recept! ami mindig kéznél van, a liszt és a víz, és mindig annyit készíthetek belőle, amennyi éppen kell!!!
köszönöm

susan1997@citromailhu

(zsuzsi, 2008.11.04 10:22)

Engem teljesen lenyűgöztek az ön művei !!!gyönyörű szépek szívesen olvastam el és nézegetettem a képeket!!!!!!!!!!!!GRATULÁLOK!!!!!!!!!!!!:)