Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


így készül: a papírmasé

2008.10.12

A papírmasé tárgyak készítésének többféle módja van. Készülhet rétegezéssel, papírpéppel, és a legegyszerűbb (és drágább) a kézműves boltokban kapható papírmasé porból készült massza használata. Nézzük az elsőt:

első kedvenc:

   A rétegezéssel készült papírmaséval igen sokféle tárgyat készíthetek. Minden évszakban találok aktualitást, például farsang előtt álarcok alapjául szolgál, Húsvét idején  papírtojásokat készítek, ha jön a nyár, eljön a tálak készítésének ideje, ősszel a naplók, albumok kerülnek sorra, no meg a madáretetők, tél közeledtével pedig a régi idők törhetetlen karácsonyfadísze, a papírmasé gömbök adnak okot hogy  rendíthetetlenül  újjászületésre bírjam a kiolvasott napilapokat,  aktualitásukat vesztett áruházi reklámanyagokat.

A jó papírmasé titka a jó alapanyagokban rejlik. Ezek közül is elsőként a jó ragasztót említeném.

Elkészítésének titkát még Édesapám tárta elém gyerekkoromban, és annyira lenyűgözött az elkészítés egyszerűsége és a ragasztó tökéletessége, hogy hosszú évek után is emlékeztem a tanultakra.

A csiriz

Én ezzel dolgozom, ha papírról van szó. Szeretem, mert annyit készítek amennyire szükségem van. Szeretem, mert ha gyerekekkel dolgozom, akár meg is kóstolhatják, bajuk nem lesz belőle, szeretem, mert nem kell ecsetet használnom a felviteléhez, nyugodtan belenyúlhatok az ujjaimmal, és a közvetlen kapcsolat meghatározó egy alkotás készülése közben. És szeretem, mert kiválóan ragad, gyorsan szárad, csiszolható, és a rétegek száradás után szétválaszthatatlanok.

A recept

Nem vagyok ennél a résznél könnyű helyzetben, mert nekem csak a szemmértékemre van szükségem a főzésnél, de itt megpróbálok egy pontos mennyiségekre támaszkodó receptet megadni. Megnyugtatásul elárulom, hogy kipróbáltam. mielőtt közzé adom.

2 dl víz, 3 púpozott teáskanál liszt.

Ennyi az egész. Az elkészítés pedig a következő: 1.5 dl vizet egy kis lábosban elkezdek melegíteni. A maradék fél dl vízben elkeverem egyenként a három kanálka lisztet, és a kb. 60 fokra felmelegedett vízhez öntöm. Folyamatos keverés közben addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik, és opálossá nem válik. Kész is. Ezután lefedem, és hagyom langyosra hűlni. Időnként megkeverem, ellenőrzöm a sűrűségét. Ha valaki hasonlatosságot vél felfedezni a csiriz és a puding főzése között, igaza van. Szóval egyszerű mint a puding.

Kép

 A rétegezéses technika titka az alaposság.


1. lépés:

kiválasztani a megfelelő sablont. Ez lehet egy üveg vagy műanyag tál, pohár, gipszöntő forma (maszkoknál), lényeg hogy a kész alkotás könnyen levehető legyen az alapról.

2.lépés:

 

Kellő mennyiségű fekete-fehér, illetve színes újságpapír felaprítása tépéssel (kb. 4x5cm-es darabokra lesz szükség). Egy kicsi gyakorlással felismerhető, hogy a papírnak is van száliránya, úgy mint a szöveteknek. Ennek megkeresése jelentősen megkönnyíti a darabolást, ugyanis szinte egyenletes csíkokat téphetünk a száliránnyal párhuzamosan, amiket azután igen könnyű tovább kicsinyíteni. Ellenkező esetben girbe-gurba  csíkokat kapunk. Természetesen ollóval is fel lehet vágni a papírt, de ilyenkor a kész alkotás több csiszolást igényel  a végén.

3. lépés:

csiriz főzése

4. lépés:

 

a sablont valamilyen zsíros krémmel alaposan be kell kenni. (babakrém, vazelin)
Erre azért van szükség, hogy a sablont  könnyebben szabadíthassuk ki  a száraz papírmasé szorításából.

5. lépés:

kezdődhet a munka: az első réteget (fekete-fehér újságpapír) úgy készítjük, hogy minden egyes papírdarabot vízbe mártunk, és ha kicsit átázott, rásimítjuk a bekrémezett alapra. (A zsíros krém biztosítja, hogy jól oda fog ragadni) Figyeljünk, hogy a "cserepezést" pontosan hajtsuk végre, vagyis minden darab papír fedje az előzőt. Közben simítsuk ki a keletkezett redőket, amennyire csak tudjuk.

6. lépés:

Most már jöhet a csiriz. Kézzel (lehet ecsettel is) rásimítunk egy kevés csirizt az első rétegre, és a színes újságpapírdarabokat elkezdjük rétegezni úgy, hogy inden egyes darabot csirizzel bekenünk. Fontos, hogy a lehető legtöbb levegőt kisimogassuk a rétegek közül, ezzel biztosítva hogy száradás után ne legyen sérülékeny, kemény egységet alkosson.

 

A rétegezést felváltva színes és fekete-fehér papírral végezzük, ami azért segít, mert látható, hogy mikor végeztünk teljesen egy réteggel. A tárgyak felhasználását tekintve kell a rétegek számát meghatározni. Például egy farsangi maszk elkészítéséhez elegendő 8-10 réteget egymásra ragasztanunk, míg egy tál esetében ez akár a duplája is lehet.

Én az utolsó réteget selyempapírból szoktam készíteni, mivel ezen nincsenek képek, színek, így egy réteg alapozás is elég.

 

Miután levettük a kész művet az alapról, a széleket ollóval vagy sniccerrel egyenletessé lehet vágni és ha szép befejezést akarunk, egy réteget még ráragaszthatunk, hogy elfedjük a vágás okozta egyenetlenségeket.

 

Ne feldedkezzünk el az első rétegről, amit csak vízzel ragasztottunk oda a krémes alaphoz. Érdemes legalább egy réteget a belső oldalra is felragasztani. Ilyenkor már legtöbb esetben nem kell az alapra visszahelyezni, nem szokott  deformálódni a kész mű.

 

Teljes száradás után remekül csiszolható, festhető.

 

Mivel ilyenkor még visszapuhulhat a vizes festéktől a lakkozással várjuk meg a teljes száradást.

 

A másik kedvenc:

papírpépből készült tárgyak.

 

A papírpéphez kicsit több előkészület szükséges, mint az előző technikához, de megéri kipróbálni.

 

A hulladék papírt (Újság, tojástartó, puha kartondoboz) apró darabkákra, csipetkékre szaggatom. (remek időtöltés egy izgalmas film feszültségekkel teli pillanataiban) Egy nagy lábosba szórom, felöntöm vízzel, és egy napig állni, ázni hagyom. Az áztatást követően tűzre teszem, és főzöm kb. 2 órán keresztül. Utána jön a turmixolás. Tudom, kicsit furcsa, de én háztartási gépeket is használok a kézművesség gyakorlása közben. Miután pépesre aprítottam, beleteszem egy sűrű szövésű vászonzsákocskába, és kicsöpögtetem belőle a felesleges vizet.

 

De mi a felesleges. Ez ugye megint egy fontos kérdés. Úgy állapítom meg a massza kellő víztartalmát, hogy a zsákba nyúlva kezembe veszek egy marék papírpépet, és ha összenyomva csak egy kevés víz szivárog belőle, akkor már jó.

 

A csöpögtetés után tálba borítom a masszát, és hozzákeverek szitált fűrészport. (1 kg masszához 5 dkg-ot) és 5 nagy kanál csirizt. Ezután úgy bánok vele, mint egy kelttésztával. Gyúrom, dagasztom, ha igényli, adok hozzá még egy kis fűrészport, ha túl száraz, akkor egy kis csirizzel puhítom. (Vizet ilyenkor már nem szabad hozzáadni) Ha nagyon kemény papírmasé tárgyat szeretnék készíteni, a csirizbe egy kanál enyvet is keverek. (Ettől nagyon kellemetlen szaga lesz a masszának, de száradás után ez már nem érezhető)

 

Az így elkészült masszát, tésztát, hűtőszekrényben, háztartási fóliával takarva akér egy hétig is tárolni lehet károsodás nélkül.

 

Fontos, hogy a masszából készült tárgy is mindig üreges legyen a falvastagság ne haladja meg az 1 cm-t. Érdemes lassan szárítani, a gyors száradás ugyanis torzuláshoz, repedéshez vezet.

 

Jó munkát, sikeres alkotást kívánok!

 

A mappában található képek előnézete Papírmasé tárgyak

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

High Blood Pressure and Nerve Affliction

(ATeersemom, 2018.10.11 21:50)

Compression est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par de vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-femme-france-insee/

Record blood pressure (hypertension)

(ATeersemom, 2018.09.27 13:04)

Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre determination bat, il pompe le sang par de vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-sans-effet/

julliet.ari@gmail.com

(julliet, 2016.06.14 16:21)

Szia,
szerinted csirizzel egy régi bőrönd (nem bőr/műbőr) belsejét - amiben egy csodálatosan szép, de sajnos már nagyon koszos papír van - újra "papírozhatnám"?
Köszönöm előre is a válaszodat.

laposikata@gmail.com

(Kata, 2016.01.31 13:28)

Szia! Azt szeretném kérdezni, mivel lakkozol?
Köszönöm a választ!

reinereva6@gmail.com

(Éva, 2015.11.24 20:27)

Kedves Emese!
Én az unokámmal szeretnék papírmasé golyókat/karácsonyfa díszeket készíteni. Ezeknél hogy oldod meg, hogy ne rohadjon be a közepe a nagy vastagság miatt?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: R.Éva

gnanda@1108.cc

(Kádár Gáborné, 2013.12.30 09:56)

Üdvözletem!

Érdeklődni szeretnék- egy babát szeretnék készíteni. Csináltam egy drótvázat, illetve gézzel kicsit " testesebbé " tettem.
Lehet ezt a papírpép technikát utolsó rétegként használni? Mennyire lesz ez sima?
Nem értem igazán, hogyan kell üregesnek lennie.

Előre is köszönöm a kedves figyelmét és a válaszát!

Re: gnanda@1108.cc

(Babus, 2015.01.24 13:40)

ibzsu0153@gmail.com

(Próbababa renoválása, 2013.10.14 21:44)

Szia!
A segítséged szeretném kérni abban, hogy kaptam két próbababát, ami már szerintem túl van legalább 30 strapás éven. Ahogy megvizslattam több réteg papírból készült. Itt-ott megkopott, horpadt vagy épp néhány réteg hiányzik belőle kb egy csíkban.
A fent leírt módszerrel helyrehozhatom? Nyilván nem akarom levenni a formáról, ezért nem kenem be.
Melyik elkészítést javaslod?
(Még sosem marséztam ...)
Válaszodat izgatottan várom! És köszönöm!
Zsuzsa

Re: ibzsu0153@gmail.com

(monofaktura, 2013.10.15 13:19)

Szia Zsuzsa!
Nagyon irigyellek a két próbababáért! :-) Öröm lesz őket rendbehozni, meglátod! Látatlanban nem könnyű segíteni, mert nem tudom, hogy a horpadások mekkorák, milyen sérülések vannak még, amit esetlen javítani kell... De azért megpróbálom elképzelni, és leírom, hogy én hogy csinálnám! Mindenképpen a kasírozást választanám, vagyis rétegezve ragasztanám fel csirizzel az apró papírdarabokat. Először a horpadt mélyebb sebeket orvosolnám, majd, ha ezek megszáradtak, (egy-két nap) akkor látnék neki a többi hiányzó réteg pótlásának. Érdemes apró papírdarabokkal dolgozni, hogy az egészséges részre ne kerüljön túl sok felesleges papír. Ha mindenhol sikerült a kiegyenlítés, akkor hagyd teljesen megszáradni, és csiszold át az egész felületet finom csiszolópapírral. Végül az egész formára vigyél fel még két réteget, de már ne újságpapírt használj, hanem selyempapírt (papírboltban kapható). Ez ugyan nem fehér, hanem szürke, de nagyon szép egységes felületet ad. Itt már lehet 5-6 cm széles, és akár 50-60 cm hosszú csíkokat használni, nem kell apró darabokra tépni a papírt. Ha száradás után színben egységes felületet kaptál, nem kell több réteget felvinni. Ha szükséges, ismételd meg az utolsó lépést. Végül egy utolsó simítás... megint egy kis finom csiszolás, és kész is...:-) Remélem tudtam segíteni. Ha az fb-n rákeresel a nevemre, vagy beírod hogy meseudvar, akkor tudsz fotót küldeni, ami alapján én is pontosabb segítséget tudok nyújtani! Jó alkotó napokat kívánok! Üdvözlettel: mse

mberta@freemail.hu

(norita, 2011.10.05 14:36)

Szia Emese!
Köszönöm a leírást, most megindult a fantáziám!!
Átlátszó papírmasét milyen papírból lehet készíteni? Lehet ilyet egyáltalán? :-)
Üdv,
N.

lucy.sophie27@gmail.com

(Lucy, 2011.09.29 20:09)

Jupííí:D
Barátomnak fogok készíteni egy kis szobrocskát, rengetek hasznos tanácsot adtál, köszönöm szépen!
Ez egy igazi remek oldal, gratulálok hozzá!:D További jó szobrászkodást,
Lucy (:

boszork@citromail.hu

(Boszork, 2011.03.27 14:11)

Ez fantasztikus! Én csak a csiríz receptjére voltam kíváncsi, amikor beírtam a google-ba a szót, és alig bírtam szabadulni az oldalról. Mindent elolvastam, az összes képet megcsodáltam. 13-14 évesen a bábszakkörben készítettünk emberfej méretű álarcokat a darabunkhoz. Nem volt könnyű, de jó móka volt. Elküldöm az oldalt a Húgomnak is, tudom, hogy neki tetszeni fog.
Üdv!

vallato.zsofia.anna@gmail.com

(Vallató Zsófi, 2011.02.02 17:28)

Szia!
Szuper a papírmasés recept, egy kérdésem viszont volna, mivel most próbálom majd ki életemben először. Ha kész az alkotás és az összes réteget felvittük, meg kell várni a száradását és csak az után vehetem le a formáról, vagy már előtte le lehet venni?Lehet kissé bugyuta a kérdés, de hangsúlyozom, tényleg nem készítettem még soha ilyen technikával semmit!
Üdv. Zsófi

judycash08@gmail.com

(Juci, 2011.01.20 23:49)

Szia!

Terráriumba lehet esetleg papírmasét használni sziklák elkészítéséhez? Mennyire teherbíróak ezek az alkotások (gondolok itt pl. a rétegzéssel készült technikára) és a hőt mennyire bírják?

válasz suzzzynak

(mse, 2011.01.07 14:14)

Köszönöm a gratulációt!
Mivel gyerekek jelmezéről van szó, nem javaslom a papírmasé használatát. Próbáld meg szivacsból (0.5cm-es vastagságban is kapható, szabható, festhető) elkészíteni a jellemző kellékeket, mert a gyerekek akkor fogják élvezni, ha tudnak a jelmezben hancúrozni. A papírmaséval nagyon sokat kellene dolgoznod, és valószínűleg a bál végére romokban heverne a munkád! Persze ha ragaszkodsz a papírmaséhoz, szívesen adok néhány ötletet, bár jobban örülnék, ha Te találnád ki, miként és hogy lehet elkészíteni, és nekem csak tanácsot kéne adnom a tapasztalataim birtokában... Jó munkát és sok sikert! Üdvözlettel: mse

suzzzy@freemail.hu

(suzzzy, 2011.01.06 22:02)

Gratulálok az oldalhoz és főleg a munkáidhoz!
A tanácsodat szeretném kérni gyerkőceim farsangi álarcához/fejdíszéhez. A terv két dinó: triceratops és carnatauros (t-rex féle). Hogyan kezdjem el, mi legyen az alap a rétegzéshez és a kiálló részeket (gallér, ragyák, szarvak,...) hogyan formázzam meg?
Előre is köszönöm.

mezmadaar@gmail.com

(kisroka, 2010.11.14 09:33)

Hű, nagyon jó ez az oldal... jó lenne, ha írogatnál még bele, bár tudom, hogy nagyon időigényes, én is tologatok egy blogot egy ideje, csak más témában.. pedig az embereknek szükségük lenne ilyenekre, olyan kevesen akarnak segíteni:)
Ki fogom próbálni a papírmasét, nagyon jó (és olcsó) ötletnek tűnik!

kildiko22@citromail.hu

(Ildikó, 2010.11.10 15:52)

Szia
Szeretném megkérdezni, hogy durva faforgácsot, vagy a finom port használod e a papírpéphez?

Hoppa...

(David, 2010.11.07 16:01)

Bocs de helytelen0l irtam a mindatod,szoval a 2 kesziteni helyet 1-et nezz :D

hura

(David, 2010.11.07 16:00)

Nagyon szerettem volna késziteni a szobámba új dolgokat késziteni.Hála neked sikerült!Köszönöm! :D